מכשירים שעוזרים לנו להכין את הארוחה שרצינו, מסעדות שמעוררות אצלנו את כל החושים, מסורות קולינריות הזוכות לטוויסט עכשווי, ואפליקציות ירוקות שגם חוסכות לנו כסף. אלו הם רק חלק מהטרנדים הנבחרים של שוק המזון והמשקאות לשנת 2025
טרנד #1 לאכול טוב גם בבית
עלית מחירי המזון והעלויות הגבוהות של ארוחות במסעדות גורמות לצרכנים רבים להישאר בבית ולחפש אלטרנטיבות מפנקות לצריכה ביתית. טרנד זה הוביל לפתיחת מעדניות רבות בישראל, המציעות מגוון מוצרי מזון איכותיים "לקחת הביתה" במחירים נוחים. בין המוצרים המוצעים ניתן למצוא אוכל מוכן, סלטים, מגשי אירוח, מוצרים לאפייה ובישול ביתי, גבינות ונקניקים איכותיים ועוד.
דוגמה מעניינת להשפעות טרנד זה בארצות הברית היא קטגוריית הסושי. רשת הקמעונאות קרוגר הפכה למובילת שוק הסושי בארצות הברית, עם יותר מ-1,800 סניפים ומכירות שנתיות של מעל 52 מיליון רולים. קרוגר מציעה ללקוחותיה מגוון רחב של רולים של סושי טרי, כיסונים וקערות פוקי, המוכנים בטריות מדי יום, ובמחירים נוחים לכל כיס. בנוסף, קרוגר מציעה שירות משלוחים עד הבית, מה שהופך את חוויית הסושי לנגישה ונוחה עוד יותר (1).
טרנד 2 # צרכנות סביבתית
המודעות הגוברת להשלכות משבר האקלים, בייחוד בקרב בני דור ה -Z , מניעה צרכנים לחפש מוצרים ושירותים המספקים מענה הן לצרכים יומיומיים והן לאתגרי הסביבה. צמצום בזבוז המזון הוא אחד הנושאים המרכזיים בתחום זה.
אחת התופעות המעניינות היא צמיחתן של אפליקציות דיגיטליות המקשרות בין עסקי מזון (כגון מסעדות, מאפיות ובתי קפה) לבין צרכנים. אפליקציה מובילה בתחום זה היא Too Good To Go , המאפשרת לצרכנים לרכוש "חבילות הפתעה" הכוללות מנות איכותיות וטובות לאכילה שלא נמכרו עד סוף היום, במחירים מוזלים משמעותית. בכך, נהנים הצרכנים מחוויה קולינרית במחירים משתלמים. עבור עסקי המזון, האפליקציה מהווה פתרון לצמצום הפסדים - במקום לזרוק מנות טובות לפח, הם מגדילים הכנסות ואף נחשפים לקהל לקוחות חדש. מדובר במודל עסקי המניב תועלת משולשת - לצרכנים, לעסקים ולסביבה.
טרנד #3 ארוחה רב חושית
אנשים מחפשים לעבור חוויות ולא רק לאכול טוב. הם מעוניינים לחוות את האוכל דרך כל החושים: ראייה, ריח, מרקם ושמיעה. חוויות הנחרטות בזיכרון הלקוח, מאפשרות לעסקים להתבלט בשוק תחרותי, לגבות פרמיית מחיר, ליצור קשר חזק יותר בין הלקוח למותג ולייצר הזדמנויות לצמיחה עסקית.
אחת מרשתות המסעדות, שנותנות מענה לטרנד זה היא רשת המסעדות Le Petit Chef ("השף הקטן"),
המציעה שילוב בין הקרנה תלת-ממדית לארוחה ובכך יוצרת חוויה ייחודית המשלבת בין השניים. הרשת יצרה דמות וירטואלית של שף קטן, ה"מכין" את המנות לעיני הסועדים, לפני הגשתן בפועל, באמצעות הקרנה תלת-ממדית ישירות על הצלחות ועל השולחן. כך, הופכת הארוחה לחוויה משעשעת, מהנה ולגמרי לא שגרתית.
טרנד 4 # בישול חופשי
טרנד זה מסמל מעבר ממתכונים מוגדרים ונוקשים לבישול אינטואיטיבי וחופשי. במקום מדידות מדויקות והקפדה על הוראות כתובות, הדגש מושם כעת על אלתור, שימוש בטכניקות בסיסיות והחלפת רכיבים לפי הטעם האישי, תוך עידוד יצירתיות וביטחון עצמי במטבח. גישה זו מאפשרת לכל אחד להתנסות וליהנות מחוויית הבישול, ללא צורך בניסיון קודם או הקפדה על כללים נוקשים.
לפי נתוני Innova Market Insights יותר ממחצית מהצרכנים בעולם מגלים עניין בשילובי טעמים חדשים, ו 37% אף עוקבים אחר טרנדי מזון ומשקאות ויראליים במדיה החברתית. אחד ממשפיעי הרשת הנותן מענה לטרנד זה הוא הטיקטוקר לוגן (@logagm), שסחף את הרשת עם סרטוני "סלטי המלפפונים" שלו, שצברו מיליוני צפיות. בסרטונים אלו הוא משלב מלפפונים חתוכים עם רטבים ותבלינים שונים, כגון רוטב סויה, שמן שומשום, רוטב דגים, חומץ יין אורז, שום מגורר, פלפל צ'ילי קוריאני, סוכר ומונוסודיום גלוטמט - ללא שימוש בכפות מדידה או כמויות מוגדרות מראש. טרנד #5 תזונה מדויקת כולם רוצים להרגיש טוב, ורבים מבינים כיום שתזונה היא אמצעי חיוני להשגת מטרה זו. אנשים מחפשים פתרונות תזונה שיתאימו להם באופן אישי - לאורח החיים, לגנטיקה, לרגישויות ולמטרותיהם. טרנד זה בא לידי ביטוי במגוון דרכים, החל מתוכניות תזונה מותאמות אישית, ועד למוצרי מזון ומשקאות פונקציונליים.
אחת ההשקות המעניינות שנותנות מענה לטרנד זה היא סדרת Vital Pursuit של נסטלה. על פי ההערכות, 9% מהאמריקאים צפויים להשתמש בתרופות להרזיה מסוג GLP-1 עד 2035. Vital Pursuit היא סדרת מוצרים שנועדה לתת מענה תזונתי הן למשתמשים בתרופות אלו והן למעוניינים בניהול משקל באופן כללי. המוצרים בסדרה עשירים בחלבון וכוללים רכיבי תזונה חיוניים כגון ויטמין A, סידן וברזל. גודל המנות מותאם במיוחד לתיאבון המופחת של משתמשי תרופות הרזיה.
טרנד 6 # מים 2.0
שתיית מים נתפשת כמשפרת את מראה עור הפנים, את מערכת העיכול ומעלה את רמות האנרגיה. הדבר מוביל אנשים לחפש "מתכונים" יצירתיים למים, כפי שניתן לראות בטרנד #WaterTok לצד הביקוש הגובר לכוסות מים כגון Stanley Quencher .
מגמה זו גם מייצרת הזדמנויות להרחבת סל הפתרונות עבור חובבי הבריאות, כגון הוספת מינרלים, ויטמינים, פרה-ביוטיקה, קפאין, אלקטרוליטים, קולוגן וטעמים שונים למים - הן כמוצרים מוכנים והן כאבקות לשדרוג מי השתייה הביתיים.
אחת הקטגוריות המעניינות בתחום היא "מי כשות" - משקאות לא אלכוהוליים. בעוד שבמדפי סופרמרקטים ניתן למצוא בקלות בקבוקי מים מינרליים, מים בתוספת כשות תופסים נתח יחסית קטן. "מי כשות" מציעים חלופה דלת קלוריות, נטולת גלוטן ובריאה לבירה, באמצעות הוספת טעם כשות למים מוגזים. טרנד זה משתלב עם מגמת הבריאות והפחתת צריכת האלכוהול.
בארצות הברית נרשמה עלייה במכר הקטגוריה, עם כניסתן של יצרניות משקאות אלכוהול גדולות ומוכרות כגון הייניקן, קונסטליישן ברנדס וסיירה נבאדה. אחת החברות החלוצות בתחום היא חברת Lagunitas שנרכשה על ידי הייניקן. החברה מייצרת מים מוגזים עם כשות וטעמי פירות.
טרנד 7# הקשר בין מיקרוביום לבריאות
המודעות לחשיבות המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול) גוברת מאז פרוץ מגפת COVID-19 . צרכנים רבים מחפשים באופן אקטיבי אחר מוצרים שיכולים לתמוך ולשפר את בריאות מערכת העיכול שלהם. כתוצאה מכך, אנו עדים לעלייה בביקוש לרכיבים כמו סיבים תזונתיים, פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה וויטמין D.
משקאות הקומבוצ'ה, למשל, מציעים מענה טבעי לצורך זה. מדובר במשקאות תה מותססים בעלי טעם חמצמץ ומתקתק. תהליך ההתססה יוצר משקה עשיר בפרוביוטיקה, נוגדי חמצון וויטמינים. מייחסים לקומבוצ'ה סגולות בריאותיות כגון שיפור העיכול, חיזוק המערכת החיסונית ועלייה ברמות האנרגיה. על פי הערכות של חברת המחקר Grand View, שוק זה, שהוערך ב-2.64 מיליארד דולר בשנת 2021, צפוי להמשיך ולצמוח בקצב ממוצע של כ-15.6% בין השנים 2022 ל-2030 (2).
למרות שמדובר בשוק לא חדש, מודעות הציבור ליתרונות הבריאותיים של הקומבוצ'ה עדיין אינה גבוהה ומשקפת פוטנציאל נוסף לגידול. GT's Kombucha היא אחת מהחברות הבולטות בשוק זה. החברה מציעה מגוון רחב של משקאות קומבוצ'ה במגוון טעמים.
טרנד 8# שקיפות על הצלחת
בעידן שבו המודעות לבריאות ולתזונה נמצאת בעלייה מתמדת, הצרכנים מעוניינים להבין מה הם מכניסים לגופם ומוכנים לשלם יותר עבור איכות. זוהי הזדמנות לחברות ולעסקים לבדל את עצמם ולייצר מיתוג מובחן לעומת המתחרים, באמצעות הדגשה של מקור חומרי הגלם, הערך התזונתי ותהליכי הייצור. בפרט, נכון הדבר לשוק מוצרי המזון והשתייה מן הצומח, בו צרכנים מחפשים אחר רכיבים מוכרים, טבעיים וכמה שפחות מעובדים.
אחת החברות המעניינות שנותנת מענה לטרנד זה היא MALK מאלק, המשתמשת במסר ;
- Turn It Around. Nothing to Hide תבדקו את התווית, אין לנו מה להסתיר. מסר זה משקף את המחויבות
של חברת תחליפי החלב MALK לשקיפות. מטרתו לעודד את הצרכנים לבדוק את התווית. החברה מאמינה שכאשר המוצר מיוצר מהרכיבים הטובים ביותר, אין מה להסתיר. החברה מייצרת תחליפי חלב תוך שימוש בחומרי גלם אורגניים ורשימת רכיבים מינימלית המבוססת על רכיבים פשוטים וטבעיים, ללא תוספות מעובדות כגון חומרי מילוי, מסמיכים, שמנים, חומרי טעם מלאכותיים או תוספים אחרים.
טרנד #9 - חזרה למקורות צרכנים מחפשים להתחבר מחדש למורשת הקולינרית שלהם ולהתנסות במסורות אותנטיות חדשות. לפי חברת Innova Market Insights , שימוש ברכיבים, טעמים וטכניקות בישול מסורתיים הם שלושה היבטים שנמצאו כחשובים ביותר עבור צרכנים ברחבי העולם. בארץ, ניתן להבחין בכניסתו של תה הבובה, תה שמקורו מטייוואן. מדובר בתה (לרוב שחור או ירוק) על בסיס חלב, המכיל פניני טפיוקה לעיסות ומרכיבי מתיקה כמו סירופ או דבש.
לאור הביקוש שממשיך להיות גבוה לחלבון, אחת החברות המעניינות בתחום בעיניי היא חברת Siggi's המייצרת ומשווקת יוגורט איסלנדי מסורתי, סקיר (SKYR) .היוגורט בעל מרקם סמיך וקרמי מובהק, טעם עדין ותכולת חלבון גבוהה (כ-10 גרם חלבון ל-100 גרם מוצר). החברה הוקמה על ידי סיגי, איסלנדי המתגורר בארצות הברית אשר התגעגע ליוגורטים עליהם גדל. כשלא הצליח למצוא סקיר בארצות הברית, החליט לייצר ולשווק בעצמו.
טרנד #10 AI העוזר האישי במטבח
גם תעשיית מוצרי החשמל למטבח מתחילה לממש את הפוטנציאל של הבינה המלאכותית, החל מהצעות למתכונים המתבססים על מלאי מוצרי המזון הקיים בבית, ניטור בזמן אמת של תהליך הבישול, בקרת טמפרטורה ואף שמירה על תנאי אחסון אופטימליים.
אחת החדשנויות המעניינות בתחום המטבח החכם, שהוצגה בתערוכת CES 2025 , היא המיקרוגל החדשני של חברת LG . מיקרוגל זה משלב פונקציות בישול, בידור ושליטה במכשיר אחד. דלת המיקרוגל הופכת למסך מגע 27 אינץ', המשמש לבחירת מתכונים מהרשת ומאפשר צפייה בתכנים שונים, בדומה לטלוויזיה. מצלמות פנימיות מאפשרות ניטור בזמן אמת של תהליך הבישול, ואף מאפשרות צילום של המנות בעת הכנתן ושיתופן ברשתות החברתיות. בנוסף, המיקרוגל מתחבר למערכת הבית החכם של LG ומאפשר שליטה מרכזית על כל המכשירים המחוברים.
לסיכום, אנחנו מצפים מהמזון והמשקאות שלנו ליותר. הרבה יותר. זה כבר לא רק עניין של שובע ורוויה. אנחנו רוצים איכות, שקיפות, בריאות, חוויה ונוחות - הכול במנה אחת. שנת 2025 טומנת בחובה הזדמנויות חדשות לעסקים וחברות בתחומי המזון והמשקאות. זיהוי הטרנדים ומגמות הצריכה, יחד עם מיפוי זירת התחרות ובחינה מעמיקה של הפעילות העסקית, מהווים כלים חיוניים ליצירת צמיחה עסקית רווחית
מקווה שעזרתי לך להתקדם צעד אחד נוסף בבניית התשתית העסקית והשיווקית שלך לצמיחה!
מאחלת לך המון בהצלחה!
מיכל פורקוש כהן
שיווק ופיתוח עסקי לחברות
מרצה לחדשנות ומנחת סדנאות צמיחה
(1) https://www.supermarketperimeter.com/articles/11851-hissho-sushi-kroger-meet-consumer-demand-for-creativity
(2) https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/kombucha-market
留言