![המותג שלנו הוא לא מה שאנחנו אומרים עליו אלא מה שאחרים אומרים שהוא. מרטי נוימאייר](https://static.wixstatic.com/media/c6d308_fd122d302d7145c59859297867930655~mv2.png/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/c6d308_fd122d302d7145c59859297867930655~mv2.png)
תהליך מיתוג מסייע ביצירת צמיחה עסקית עבור כל חברה, ללא קשר לגודלה ולסל המוצרים ו/או השירותים שהיא מציעה. זהו שלב הכרחי בדרך לבניית התשתית העסקית, שאסור לדלג עליו, בין אם יש לך מוצר או שירות מעולה ובין אם אתה רק בתחילת הדרך.
להלן השלבים בבניית מותג 5 במספר שאני עובדת על פיהם:
שלב 1: להבין מה חושבים על החברה
חברה אינה פועלת בוואקום. עובדים, משקיעים, ספקים ולקוחות מחזיקים במידע יקר ערך, שנצבר במהלך האינטראקציה שלהם עם החברה. תשאול מעמיק של גורמים אלו, יאפשר לך להבין, מה הם חושבים על מצבה הנוכחי של החברה? ממה הם מרוצים? מה כדאי לחזק?
מה דורש שיפור? וממה הם חוששים? קבלת מענה לשאלות אלו, תאפשר לך לדייק ולהגדיר את החזון העסקי, ערכי החברה והצעת הערך הייחודית שלה לצד דיוק הפתרונות המוצעים ו/או העתידיים ולייצר זהות מותג ברורה ומגובשת.
שלב 2: להבין את קהלי היעד לעומק "אל תחפש לקוחות עבור המוצרים שלך. חפש מוצרים עבור הלקוחות שלך" סת גודין לייצר העדפה בקרב הלקוחות היא אתגר מתמיד. הבנה מעמיקה של הערכים, האמונות, אורח החיים, הכאבים והצרכים הבלתי מסופקים של הלקוחות, מהווה בסיס ליצירת הצלחה עסקית. במידה וקיים ספק או חוסר ביטחון לגבי צורכי הלקוחות ואורח החיים שלהם, ממליצה, בשלב הראשון, עוד לפני שמפתחים מוצר או שירות כלשהו, עוד לפני שיוצאים במהלך מיתוגי, לפתוח ערוץ תקשורת ישיר עם הלקוחות שמטרתו להבין וללמוד את הלקוח. בין אם על ידי ראיונות עומק, קבוצות מיקוד או סקרים. רק כאשר הלקוחות שלך ירגישו, שהחברה משקפת את הערכים והאמונות שלהם ומבינה היטב את הצרכים והכאבים שלהם ייווצר חיבור רגשי שיוביל ליצירת העדפה.
למידע נוסף בנושא "איך לזהות ולאפיין את קהלי היעד" https://www.mfcstrategy.com/post/how-to-identify-your-target-audience
שלב 3: לזהות אזורים "כחולים" בשוק ליצירת בולטות עסקית
מיתוג עוזר לקהל היעד שלך להצדיק את הבחירה בחברה שלך למול התחרות. אחד השלבים החשובים ביצירת העדפה מותגית, הינו איתור האזורים ה "כחולים", כלומר האזורים שאינם עמוסים במתחרים לצד דיוק הצעת הערך הייחודית של החברה. למה כחולים? מדובר באזורים שיש בהם מרחב גדול של אפשרויות עסקיות, בדומה לאוקינוס שצבעו כחול. כדי לזהות אזורים "כחולים" בשוק, יש צורך בסקירה מקיפה של ההזדמנויות העסקיות והחוזקות של החברה למול התחרות. במקום בו החוזקה וההזדמנות נפגשים זה המקום בו ביכולתך לייצר ערך אמיתי לקהל היעד.
למען הסר ספק:
חוזקות: הכוונה היא לגורמים פנימיים המייחדים את החברה ומעניקים לה יתרון תחרותי. לדוגמא: יכולות פיתוח, קווי ייצור, הסכמי הפצה וסחר, פטנטים, שיתופי פעולה אסטרטגיים
הזדמנויות: הכוונה היא למצבים בסביבה החיצונית מהם יכולה החברה להפיק רווח ולייצר יתרון תחרותי. לדוגמא: שוק בצמיחה, שינויים רגולטוריים, פתיחה של שווקים בינלאומיים, פיתוחים טכנולוגיים
שלב 4: לייצר חיבור בין אישיות המותג לקהלי היעד
למרות שרכישת מוצר או שירות היא פעולה מסחרית לחלוטין, יש חברות שמצליחות לבנות קשר רגשי עם קהלי היעד על ידי גיבוש אישיות מותג ייחודית ואותנטית כזו, שקהל היעד יכול להתחבר אליה, כזו שיוצרת העדפה.אם חושבים על זה, אנשים נוטים להאניש מותגים. למותגים מצליחים יש "אמונות" שמשתקפות בטון הדיבור שלהם, בוויזואליות ובמוצר או השירות של החברה.
כדי לבנות אישיות מותג מגובשת, ממליצה להשתמש במודל אישיות המותג של קרל יונג, פסיכואנליטיקאי מהמאה ה 20. קרל יונג זיהה 12 ארכיטיפים התנהגותיים, המאפיינים דפוסים אוניברסליים החיים בנו ובתוך אישיות המותג. בחירת ארכיטיפ מותג, תעזור לך לבנות אמון עם הקהל שלך, להתבלט מול המתחרים ולהגדיר את התרבות הארגונית שלך.
ביכולתך לקרוא עוד על ארכיטיפים של מותג ב "איך לבנות אישיות מותג באמצעות כלי הארכיטיפים של המותג" בכתובת https://www.mfcstrategy.com/post/part-1-how-to-build-a-brand-personality-using-the-brand-archetypetool
שלב 5: לגבש זהות מותגית
זהות מותג הינה האופן בו אישיות המותג והאסטרטגיה העסקית, מתעוררות לחיים במגוון ערוצי השיווק וההפצה של החברה. זהות מותג כוללת את שם החברה, לוגו, אתר, עמודים עסקיים ברשתות החברתיות, ברושורים ועוד. זהות מותגית מוצלחת היא כזו, שתומכת באסטרטגיית העסקית של החברה ונמצאת בהלימה לאישיות המותג. זהות עקבית ואותנטית מובילה לבניית מותג המעורר אמון ואף עשויה לייצר העדפה בקרב קהלי היעד. אם אני אשאל אותך, איזו חברת משקאות, עם תווית אדומה, עולה לך לראש? אני מנחשת שהתשובה שלך תהיה קוקה קולה. איזה חברת מזון מהיר עם סמל אדום, עולה לך לראש? אני מנחשת שהתשובה שלך תהיה מקדונלדס. אלו שתי דוגמאות לחברות בעלות זהות מותג חזקה ומגובשת
מקווה שעזרתי לך להתקדם צעד אחד נוסף בבניית התשתית העסקית והשיווקית שלך לצמיחה!
מאחלת לך המון בהצלחה!
מיכל פורקוש כהן שיווק ופיתוח עסקי לחברות מרצה לחדשנות ומנחת סדנאות צמיחה #אסטרטגיתמותג #מיתוג #תשתיתעסקית #תשתיתשיווקית
Comments