top of page

חשיבה המצאתית שיטתית (SIT) חלק 2

חשיבה המצאתית שיטתית. ציטוט ממקור לא ידוע. את מה שהזחל מכנה הסוף. שאר העולם מכנה פרפר
חשיבה המצאתית שיטתית. ציטוט ממקור לא ידוע. את מה שהזחל מכנה הסוף. שאר העולם מכנה פרפר

בבלוג זה, אציג בקצרה את שלושת התבניות הנוספות בהן עוסקת, חשיבה המצאתית שיטתית  SIT ואמחיש אותן באמצעות דוגמאות מגוונות. התבניות הן הכפלה, איחוד משימות והוספת ממד. אם ברצונך, להכיר את עקרונות השיטה ואת תבניות ההחסרה והחלוקה, אני מזמינה אותך לקרוא את הבלוג חשיבה המצאתית שיטתית – SIT חלק 1". תבנית ההכפלה תבנית זו מאפשרת לפתח מוצרים ושירותים חדשניים על ידי שכפול ושינוי של הרכיבים הפנימיים של המוצר או השירות. כלומר, אנו לוקחים רכיב קיים מתוך המוצר, מעתיקים אותו ומוסיפים לו מאפיין חדש או שונה, וכך יוצרים גרסה משופרת או מוצר חדש לגמרי. מספר דוגמאות להמחשת תבנית ההכפלה

קייס סטדי: עדשות מולטיפוקל עדשת מולטיפוקל מחליפה את הצורך במספר זוגות משקפיים. במקום להשתמש בזוג אחד למרחק, השני לקריאה והשלישי למחשב, משתמשים במשקפי מולטי-פוקלי, המכילים את כל מוקדי הראייה השונים בעדשה אחת. כאן, מוקד הראייה הוא הרכיב שהוכפל והותאם לצרכי ראייה שונים.


עקרון ההכפלה. חשיבה המצאתית שיטתית : רכב היברידי
עקרון ההכפלה. חשיבה המצאתית שיטתית : רכב היברידי

קייס סטדי: רכב היברידי רכב היברידי, מכיל גם את מנוע הבעירה הפנימי המסורתי וגם מנוע חשמלי. השילוב בין שני סוגי המנועים יוצר רכב יעיל יותר מבחינת צריכת הדלק ופליטת מזהמים, וכן מספק ביצועים משופרים. במקרה זה לוקחים את מנוע הבעירה הפנימי המסורתי, מכפילים אותו ומשנים אותו וכך נוצרת גרסה חדשה של מכוניות. קייס סטדי: מארז מגנום פרי יער ושוקולד מארז זה מציג הכפלה של שלגוני שמנת, כאשר כל שלגון משלב טעם וציפוי ייחודי. כך, הצרכן נהנה ממגוון טעמים באריזה אחת. במקרה זה ההכפלה הינה של שלגוני השמנת המגיעים בטעם ובציפוי ייחודי באריזה אחת.


עקרון ההכפלה. חשיבה המצאתית שיטתית: מגנום
עקרון ההכפלה. חשיבה המצאתית שיטתית: מגנום

מה מאחד את הדוגמאות הללו?

  • בכל הדוגמאות, רכיב מסוים (מוקד ראייה, מנוע, שלגון) הועתק או שוכפל.

  • השכפול לווה בשינוי, בין אם מדובר בשינוי בתכונות הפיזיות (כמו מוקדי ראייה שונים בעדשה), בשינוי בתפקוד (כמו הוספת מנוע חשמלי לרכב) או בשינוי בטעם (כמו שילוב טעמים שונים באריזה אחת).

  • השילוב בין שכפול ושינוי יוצר ערך מוסף למוצר או לשירות.



תבנית איחוד משימות  תבנית "איחוד משימות" כרוכה בהטלת משימה נוספת על רכיב קיים בתהליך, מוצר או שירות. הרכיב הזה יכול להיות פנימי (שליטה מלאה) או חיצוני (שליטה חלקית), כל עוד הוא נמצא בתוך המערכת הסגורה. 

דוגמה: בייצור טלוויזיה, המרכיבים הפנימיים הם המסך, התאורה, הרמקול, המעגלים האלקטרוניים והשלט. לעומת זאת, המזנון, קיר התליה והספה הם מרכיבים חיצוניים.חשוב להבין: מטרת איחוד משימות היא למקסם את יעילות המערכת על ידי ניצול מיטבי של משאבים קיימים.

3 דרכים ליישום של תבנית איחוד משימות דרך 1: מיקור חוץ או יש לזה אפליקציה?

הטלת משימה קיימת על משאב חיצוני (מיקור חוץ) היא דרך נפוצה ליישם את תבנית איחוד המשימות.

קייס סטדי: Pavegen  חברת Pavegen פיתחה אריחים חכמים הממירים את אנרגיית ההליכה לחשמל. על ידי התקנת האריחים במקומות ציבוריים, החברה מנצלת משאב קיים בסביבה העירונית – הולכי רגל – כדי לייצר אנרגיה חשמלית. למעשה, האריחים הופכים כל צעד לאנרגיה, תוך ניצול פעולה שגרתית. https://www.pavegen.com/


קייס סטדי: אפל אפ סטור 

עקרון איחוד משימות. חשיבה המצאתית שיטתית
עקרון איחוד משימות. חשיבה המצאתית שיטתית

אפל, עם השקת ה App Store, הרחיבה את יכולות המכשירים שלה באופן משמעותי על ידי העברת משימת פיתוח האפליקציות למפתחים חיצוניים. מפתחים אלה, בתורם, רואים בהזדמנות זו מקור הכנסה חדש תוך ניצול הכישורים והידע הקיימים שלהם. אפל, מצידה, מרוויחה מגיוון רחב של אפליקציות ומחזקת את מערכת ההפעלה שלה.



דרך 2: מקסום משאבים פנימיים תבנית זו כרוכה בהטלת משימה חדשה על משאב קיים בתוך המערכת, כך שהוא יבצע פעולה נוספת מעבר לתפקידו המקורי.

קייס סטדי: פיטמאסטר

במסעדת פיטמאסטר, תהליך הכנת האוכל הפך לחלק בלתי נפרד מהחוויה הכוללת. השפים, בנוסף להכנת המנות, משמשים כ"שחקנים" במופע קולינרי. הלקוחות, בתורם, הופכים לשותפים פעילים בחוויה, תוך אינטראקציה עם השפים וצפייה בהכנת האוכל. כך, המסעדה מציעה חוויה עשירה ומקיפה, המשלבת בין אוכל, בידור ואירוח. https://pitmaster.show


שיטה 3: הרחבת תפקידים פנימיים

קייס סטדי: קרם פנים עם SPF במקום להשתמש בשני מוצרים נפרדים – קרם לחות והגנה מפני השמש – קרם הפנים מספק תועלת נוספת בשמירה על עור הפנים.

קייס סטדי:  פרסום על גבי מוניות מוניות, בנוסף לתפקידם העיקרי בהסעת נוסעים, משמשים כלוחות מודעות ניידים לקידום הפעילות של המוניות עצמן. על ידי הצגת מספר הטלפון של התחנה על גבי הרכב, הם משלבים בתוכם פונקציה נוספת של שיווק. הבחנה חשובה: איחוד משימות לעומת צבירת משימות  איחוד משימות כרוך בשילוב של שתי פונקציות בתוך רכיב אחד, כך שכל פונקציה תורמת לפונקציה השנייה. לדוגמה, שעון שמודד צעדים, דופק וקלוריות אינו מהווה איחוד משימות, שכן כל מדידה מבוצעת באופן עצמאי. תבנית הוספת ממד

עקרון הוספת ממד. חשיבה המצאתית שיטתית: פינוקיו
עקרון הוספת ממד. חשיבה המצאתית שיטתית: פינוקיו

תבנית הוספת ממד כרוכה ביצירת קשר בין שני גורמים או יותר, כך ששינוי באחד גורם לשינוי באחר. זה כמו ליצור תגובת שרשרת, שבה שינוי קטן יכול להוביל לתוצאות גדולות. 

בסיפור הילדים פינוקיו. אורך אפו משתנה בהתאם לכמות השקרים שהוא מספר. הזיקית, ידועה ביכולתה לשנות את צבע עורה בהתאם לסביבה בה היא נמצאת, מה שמאפשר לה להסוות ולהגן על עצמה טוב יותר מפני טורפים.

קייס סטדי: טלפונים חכמים

משתנה 1: מיקום גיאוגרפי (קו רוחב ואורך). משתנה 2: המידע המוצג על המסך (מסעדות קרובות, תחבורה ציבורית, חדשות מקומיות). הקשר: המידע המוצג בטלפון מתעדכן באופן דינמי בהתאם למיקום המשתמש. למשל, אם המשתמש נמצא בקרבת מסעדה, יופיעו המלצות למסעדות באזור. הקשר הוא ישיר: שינוי במיקום מוביל לשינוי במידע המוצג. המטרה היא לספק למשתמש מידע רלוונטי בזמן אמת, בהתבסס על מיקומו הנוכחי.

עקרון הוספת ממד. חשיבה המצאתית שיטתית: דומינוס פיצה
עקרון הוספת ממד. חשיבה המצאתית שיטתית: דומינוס פיצה

קייס סטדי: הקמפיין האגדי של דומינוס פיצה ב 1973 יצאה רשת דומינוס פיצה בקמפיין פרסום, שיצר בזמנו באז מטורף . החברה התחייבה שמשלוח הפיצה יגיע לבית הלקוח לא יאוחר מחצי שעה לאחר ההזמנה. כאשר, במקרה של איחור, תהיה הפיצה על חשבון חברה. למעשה, דומינוס בנתה את שמה בשוק באמצעות מסע פרסום זה. 

החדשנות: החברה יצרה קשר בין זמן הגעת המשלוח (זמן)  למחיר הפיצה (מחיר). תלות שלא הייתה נהוגה בעבר. 




לסיכום חשיבה המצאתית שיטתית SIT , מאפשרת לקדם תהליכי חשיבה יצירתית וחדשנות בחברות וארגונים. התבניות השונות מהוות כלי פשוט ויישומי לפיתוח מוצרים ושירותים, היוצרים ערך מוסף חדש ללקוחות ויוצרים צמיחה עסקית. הבלוג מבוסס על שיטת ה SIT המובאת בספר "לחשוב בתוך הקופסה" בהוצאת כנרת זמורה ביתן, שנכתב על ידי דרו בויד ויעקב גולדנברג מקווה שעזרתי לך להתקדם צעד אחד נוסף בבניית התשתית העסקית והשיווקית שלך לצמיחה! מאחלת לך המון בהצלחה! מיכל פורקוש כהן שיווק ופיתוח עסקי לחברות מרצה לחדשנות ומנחת סדנאות צמיחה #חדשנות #חשיבהיצירתית #צמיחהעסקית #חשיבההמצאתיתשיטתית #SIT

Comments


bottom of page